De onzichtbare grens

Gazeta Wyborcza

| Warschau | Tomasz Piotrowski | 20 september 2018

In Brodnica, vroeger onder Pruisische overheersing, wordt neergekeken op de inwoners van het buurstadje Rypin. Het conflict is verleden tijd, maar de beledigingen zijn gebleven.

‘Ik kom uit Brodnica, ik ben 
Teutoons.’ Iedereen die in deze Noord-Poolse stad geboren is, maakt dat meteen duidelijk, want wie niet Teutoons is, is een ‘Antek’ [verkleining van Anatol, een in Rusland populaire voornaam van Griekse oorsprong die ‘afkomstig uit het oosten’ betekent]. En dat is een schande, dat weten alle kinderen. Als grapje vragen de buschauffeurs aan ze om hun paspoort te laten zien als ze de rivier de Pissa passeren. In de negentiende eeuw vormde die de grens tussen [de grootmachten] Pruisen en Rusland, die tot 1918 samen met Oostenrijk het hele Poolse grondgebied geannexeerd hadden. Aan de andere kant van de Pissa, 25 kilometer verderop, ligt Rypin.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid