De puinhopen van Palmyra

The Atlantic

| Boston | Leon Wieseltier | 04 november 2015

Volgens de Amerikaanse journalist Leon Wieseltier, op 14 november te gast op de Nexus-conferentie, pleegt IS in Palmyra een aanslag op de fundamenten van onze pluralistische samenleving. En de VS leggen de extremisten geen strobeed in de weg.

Als de verwoeste ruïnes van 
Palmyra konden praten, zouden ze hun verbazing uitspreken over onze geschoktheid. Ze zijn tenslotte al eerder geplunderd. Met hun zwijgende en verbrijzelde welsprekendheid getuigden ze eeuwenlang niet alleen van de culturen waardoor ze waren gebouwd, maar ook van de culturen waardoor ze waren verwoest – van de broosheid van de beschaving zelf, ook al is die belichaamd in steen. Geen enkele heiligverklaring, of het nu door God is of door de UNESCO, volstaat om het verleden te beschermen. Het verleden is hulpeloos. In plaats daarvan hebben deze ruïnes, alle ruïnes, ertoe geleid dat het verleden vanuit de geschiedenis in de tijd werd getild. 
Ze laten de toeschouwer de feiten 
vergeten en in mijmeringen verzinken.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid