De tijd in kaart

Courrier International

| Parijs | 08 januari 2019

Ingenieur en geograaf Sandford Fleming uit Montreal ontwierp in 1876 het systeem van 24 tijdzones van gelijke duur, met de 180ste meridiaan als grens waarop de datum verspringt. 
Om politieke en economische redenen hebben deze tijdzones tal van wijzigingen ondergaan.

Amerikaanse Hoofdbrekens

De Verenigde Staten zijn onderverdeeld in zes tijdzones die niet noodzakelijkerwijs samenvallen met de grenzen van de afzonderlijke staten. Daarbij komt nog het probleem van de wisseling tussen zomer- en wintertijd, waarvoor een vast tijdstip bestaat dat door de federale overheid wordt bepaald.
Maar verder is iedere staat vrij om de klok in de lente een uur vooruit te zetten en in de herfst een uur terug. En dat doen alle staten, behalve Hawaii en Arizona, waar het hele jaar door de wintertijd geldt. Let wel: Californië en een aantal staten in het noordoosten zijn ook van plan de wisseling tussen zomer- en wintertijd af te schaffen, en het hele jaar door de zomertijd aan te houden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid