De toekomst is geen machtmerrie

The New York Times

| New York | Michelle Goldberg | 14 november 2019

Wereldleiders streven niet meer naar een betere wereld, maar naar uitbreiding van hun macht. De in de Sovjet-Unie geboren Peter Pomerantsev laat in zijn nieuwste boek zien hoe deze Wille zur Macht leidt tot minachting van de waarheid.

In 2014 publiceerde Peter Pomerantsev, een in de Sovjet-Unie geboren Britse journalist, het boek Niets is waar en alles is mogelijk, over de tijd waarin hij bij de Russische televisie werkte. Hierin beschrijft hij een maatschappij die lichtzinnig en onbezonnen wegvlucht van het verlichtingsempirisme. Hij laat zien hoe een door de staat gecontroleerde omroep ‘steeds onbetrouwbaarder werd en de behoefte om paniek en angst te zaaien steeds urgenter; de redelijkheid was ver te zoeken en de kongsi’s en haatzaaiers die het Kremlin gunstig gezind waren, werden op primetime gezet.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid