De VS, China en de logica van een handelsoorlog

Financial Times

| Londen | Gideon Rachman | 05 oktober 2018

De VS en China zijn bereid een handelsoorlog te riskeren omdat beide landen denken te kunnen winnen. Maar China heeft een streepje voor, ze hoeft geen kiezers te behagen.

Het worden niet voor niets handelsoorlogen genoemd. Het laatste, rancuneuze rondje handelssancties van de VS en China is ingegeven door de emoties – angst en trots – die ook tot echte oor-
logen leiden. Het ene land doet een agressieve zet, waardoor het andere zich genoodzaakt ziet om met gelijke munt terug te betalen. Beide partijen denken dat ze, als ze inbinden, gezichtsverlies lijden, niet alleen tegenover hun eigen volk, maar tegenover de hele wereld. De regering-Trump vindt dat China op handelsgebied al tientallen jaren ‘valsspeelt’. Maar in plaats van met concessies op de eerste Amerikaanse tariefverhogingen van juli te reageren, stelden de Chinezen zelf tariefverhogingen in. En daarom legt Trump nu opnieuw een verhoging op van 10 procent over Chinese exporten ter waarde van 200 miljard dollar.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid