De VS kondigen driedaags staakt-het-vuren aan in Soedan

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 25 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» India is eind april het land met de meeste inwoners ter wereld, aldus VN

» VS: North Dakota verbiedt abortus na zes weken

Het is al de vierde poging tot een wapenstilstand

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft maandag bekendgemaakt dat de strijdende partijen in Soedan hebben ingestemd met een staakt-het-vuren, ‘vanaf 24 april middernacht, voor een periode van tweeënzeventig uur’, meldt CNN. Het akkoord tussen het Soedanese leger en de Rapid Support Forces (RSF) kwam ‘na intensieve onderhandelingen in de afgelopen achtenveertig uur’, aldus het hoofd van de Amerikaanse diplomatie.

De RSF bevestigde maandag in een verklaring dat het de wapenstilstand had aanvaard ‘om humanitaire corridors in te stellen, het verkeer van burgers en inwoners te vergemakkelijken, hen in staat te stellen in hun basisbehoeften te voorzien, ziekenhuizen en veilige gebieden te bereiken en diplomatieke missies te evacueren’. Het Soedanese leger gaf niet onmiddellijk commentaar.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Maar ‘dit is al de vierde poging die is aangekondigd sinds het geweld deze maand uitbrak en tot nu toe heeft geen enkele wapenstilstand standgehouden’, schrijft BBC. Hopelijk stelt deze staakt-het-vuren burgers in staat Khartoem te verlaten, aldus de Britse omroep.

De recente gevechten in Soedan, die tien dagen geleden begonnen, ‘kwamen tot uitbarsting toen de toenemende spanningen escaleerden tussen de legerleider, generaal Abdul Fattah al-Burhan, en het hoofd van de Rapid Support Forces, generaal Mohamed Hamdan Dagalo – beter bekend als Hemedti’, aldus Axios.

Ten minste vierhonderd mensen zijn gedood sinds het begin van de gevechten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Naar schatting tienduizenden mensen, waaronder Soedanese burgers en mensen uit buurlanden, zijn gevlucht vanwege de onrust, aldus BBC. Uren voor de aankondiging van Blinken waarschuwde VN-secretaris-generaal Guterres dat het geweld in Soedan een ‘catastrofale brandhaard’ dreigt te worden die zich kan uitbreiden naar de regio en daarbuiten.

Lees ook:

Recent verschenen