De VS kunnen mogelijk hun rekeningen niet betalen vanaf 1 juni

© Manuel Balce Ceneta / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 02 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nigeria: start-up wil openbaar vervoer verbeteren met elektrische bussen

» Fietsstad Parijs: meer dan 400.000 fietsritten per dag

Het schuldenplafond wordt mogelijk op 1 juni bereikt

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, waarschuwde het Congres op maandag dat, ‘gebaseerd op de huidige prognoses’, de federale overheid op 1 juni geen geld meer heeft om haar rekeningen te betalen als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. Hoewel de kwestie het onderwerp was van ‘politieke confrontaties in slow motion’, zorgt haar waarschuwing voor ‘urgentie’, aldus NPR.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Republikeinen in het Huis eisen grote bezuinigingen en andere beleidswijzigingen in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond. President Biden houdt op zijn beurt vol dat hij niet zal onderhandelen over de kredietwaardigheid van de overheid.

De overheid bereikte in januari technisch gezien haar schuldenlimiet, aldus NPR, maar Yellen zei toen dat ze noodmaatregelen kon inzetten om tijd te kopen en de overheid toe te staan rekeningen tijdelijk te blijven betalen. Toch waarschuwt de minister van Financiën dat als er nu te lang wordt getreuzeld met het verhogen van schuldenplafond, de Amerikaanse economie ernstige schade kan oplopen.

Lees ook:

Recent verschenen