Meer tieners zwanger in Japan | $1 mln voor bewijs stemfraude VS

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 04 januari 2021

4.000.000

Oud-voetballer Ivan Klasnic krijgt een schadevergoeding van €4 mln van zijn voormalige club Werder Bremen. Na een juridische strijd die zich 14 jaar voortsleepte, is vastgesteld dat de club en voormalige artsen door veelvuldige toediening van pijnstillers verantwoordelijk zijn voor het nierfalen van de Kroaat. Het bedrag wordt betaald door verzekeringsmaatschappijen.

(Die Presse, Wenen)

$1 mln voor bewijs stemfraude

Een week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november beloofde Dan Patrick, Republikein en plaatsvervangend gouverneur van Texas, een beloning tot $1 mln aan degenen die bewijs konden overleggen van verkiezingsfraude. Hij volgde daarmee het sprookje dat Donald Trump tot op de dag van vandaag volhoudt, namelijk dat Joe Biden heeft gewonnen door op grote schaal met stemmen te frauderen. 

Patrick heeft nu een probleem want John Fetterman, zijn Democratische ambtsgenoot in Pennsylvania, heeft drie bewijzen van fraude door kiezers die het stembiljet van hun overleden moeder gebruikten. Ze hebben alleen niet de politieke kleur die Patrick verwachtte, want het betreft Trump-aanhangers. ‘Hoewel het onmiskenbaar hilarisch is dat het Trump-kiezers en hun overleden moeders betreft, is dat niet echt relevant. Belangrijker is dat dit aantoont hoe zeldzaam kiezersfraude is,’ aldus Fetterman. 

All I want for Christmas is mijn mooie beloning van Dan Patrick’, liet hij op Twitter weten. Hij zegt het geld aan voedselbanken te zullen schenken en wacht op een reactie van Dan Patrick.

(The Houston Chronicle, Houston)

Meer tieners zwanger in Japan

Japan signaleert sinds april een duidelijke stijging van het aantal ongewenste zwangerschappen. De toename is vooral opvallend onder tienermeisjes en vrouwen van in de twintig. Bijna de helft van bezorgde telefoontjes aan hulplijnen sinds april is afkomstig van tieners. Volgens non-profitorganisatie Mikkumie nam het aantal tienerzwangerschappen vooral toe tijdens de voorjaarssluiting van scholen gedurende de eerste coronagolf. ‘Seksueel geweld door familieleden, zoals broers of stiefvaders, vond plaats omdat deze meisjes thuis moesten blijven tijdens schoolsluitingen’, is de conclusie van SOS Shinjuku, een organisatie in Tokio die jonge moeders ondersteunt. ‘Ze consulteren ons als laatste redmiddel omdat ze niet met hun moeder of de politie kunnen praten.’ 

Het ministerie van Volksgezondheid laat nu onder meer onderzoeken welke redenen vrouwen dit jaar opgaven voor een abortus. ‘We moeten begrijpen hoeveel seksuele schade de pandemie aan vrouwen heeft toegebracht en de regering moet hen krachtig steunen’, aldus Seiko Hashimoto, als minister verantwoordelijk voor seksegelijkheid.

(Japan Times, Tokio)

Vaccins voor Iran

Een groep Amerikaanse filantropen zorgt ervoor dat Iran binnen drie weken een zending coronavaccins ontvangt. ‘Naar verwachting zullen 150.000 doses het land binnenkomen’, aldus de Iraanse Rode Halve Maan. De organisatie zegt ook in gesprek te zijn met China over de aanschaf van 1 miljoen vaccins. 

Volgens de centrale bank van Iran heeft Iran toestemming van de VS om vaccins te kopen bij de door de Wereldgezondheidsorganisatie geleide COVAX-alliantie, waarbij zo’n 190 landen zijn aangesloten. Dat heeft nogal wat voeten in aarde, want Amerikaanse sancties bemoeilijken Iraanse betalingen aan COVAX. Humanitaire goederen, waaronder medicijnen, zijn weliswaar vrijgesteld van Amerikaanse sancties, maar desondanks weigeren sommige buitenlandse banken om financiële transacties met Iran te verwerken.

Iran is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. Volgens officiële cijfers zijn er 55.000 doden gevallen door corona en zijn meer dan 1,2 miljoen mensen besmet (geweest), maar het werkelijke dodental is waarschijnlijk het dubbele.

(Radio Free Europe/RL, Praag)

Afvalwater duurzaam reinigen

Reiniging van afvalwater dat is vervuild met zware metalen is doorgaans een duur en ingewikkeld proces. Een nieuw materiaal, ontwikkeld door een team van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory, maakt het proces betaalbaar en duurzaam. De onderzoekers richtten zich in eerste instantie op verwijdering van koper want ‘op veel plekken in de wereld vormen koperconcentraties in het grondwater een groot probleem’, aldus Jeff Urban, een van de onderzoekers.

In tegenstelling tot de huidige processen die alles uit het water halen, dus ook voedingsstoffen en essentiële mineralen, houdt het nieuwe materiaal, ZIOS (zinkimidazol salicylaldoxmine) genaamd, alleen koperionen vast. ‘Het is een soort kristallen spons’, aldus Urban. Het materiaal is duurzaam want nadat het met koper is gevuld en het metaal is verwijderd, kan het worden hergebruikt. De onderzoekers gaan zich nu toeleggen op verwijdering van andere metalen zoals lithium, een belangrijk ingrediënt van batterijen voor elektrische auto’s en opslag van duurzame energie.

(Fast Company, New York)

Leasen om e-afval te verminderen

De wereld produceerde vorig jaar 53,6 miljoen ton e-afval, ofwel afgedankte elektronica. Een record, volgens de Global E-waste Monitor van de United Nations University (UNU). UNU voorspelt 74 miljoen ton e-afval in 2030. Elektronica bevat vaak giftige chemicaliën die in de bodem verdwijnen en daarom is innovatie en betere recycling nodig, aldus UNU. In plaats van kopen zouden we elektronica moeten gaan leasen. Want als fabrikanten het eigendom van producten behouden, verschuift de last van recycling van consumenten, die vaak niet weten hoe ze oude apparaten het beste kunnen weggooien, naar bedrijven die onderdelen kunnen hergebruiken voor nieuwe producten.

(Deutsche Welle, Bonn)

Verbrijzelde glasplaat

Tijdens een mookata-diner in een restaurant in Singapore, waarbij aan tafel wordt gekookt in een zogenoemde hot pot, verbrijzelde een tafelblad van gehard glas. Gasten liepen daardoor meerdere snijwonden op. Vermoedelijk was het glas oververhit geraakt door de mookata-pot. Personeel kwam aangesneld en bood excuses aan.

De baas van het restaurant reageerde net even anders. Als zijn gasten compensatie wilden, moesten ze maar naar een dokter gaan en de onkosten bij hun verzekering claimen. Overigens liep een gezelschap eerder dit jaar in een ander restaurant in Singapore bij een gelijksoortig incident met een hot pot meerdere snijwonden en brandwonden op.

(AsiaOne, Singapore)

Recent verschenen