De zaak-Ghosn en de Japanse bedrijfscultuur

Nikkei Asia

| Tokio | Katherine Creel en Eri Sugiura | 05 februari 2020

Onthaald als de held die autofabrikant Nissan uit het slop kwam trekken, om uiteindelijk te worden uitgekotst als ijdeltuit en schurk. De arrestatie, detentie en spectaculaire vlucht van oud topman Carlos Ghosn roept vragen op over het Japanse rechtsstelsel.

Nissan-CEO Carlos Ghosn werd in november 2018 in Japan opgepakt en zat maandenlang vast op verdenking van fraude. In april 2019 kwam hij op borgtocht vrij en mocht de rechtszaak thuis afwachten op voorwaarde dat hij het land niet zou verlaten. Met een spectaculaire ontsnapping per privévliegtuig zette hij de Japanse autoriteiten voor schut. De zakenman weerlegt zelf alle beschuldigingen en beweert dat hij is tegengewerkt omdat hij in het Japanse fusiebedrijf Nissan-Renault de internationale normen op het gebied van bedrijfsvoering en investeringen probeerde door te voeren. Voor het internationale bedrijfsleven speelt vooral de vraag of de arrestatie van Ghosn betekent dat Japan zich daadwerkelijk afzet tegen deze normen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid