‘Denk je dat ik nu word neergesabeld?’

The Guardian

| Londen | Kristen Radtke | 14 november 2019

Vrouwelijke kunstenaars nemen in strips en graphic novels alle ruimte om de schaamte over hun eigen lichaam of lichaamsdelen te tekenen. Onaangepast, karikaturaal, grotesk, en niet per se zoals de maatschappij het vrouwelijk lichaam graag ziet. Moet die vetrol weg, of juist extra aangezet? Die vrijheid wordt hun niet altijd in dank afgenomen.

In Commute: An Illustrated Memoir of Female Shame heeft Erin Williams zichzelf tientallen keren afgebeeld. De directe, op de realiteit gebaseerde tekeningen van haar lichaam bewegen zich door deze memoires als een persoon die banaliteiten verdraagt én als een geseksualiseerde vrouw die herstelt van een trauma. Het boek beslaat één dag, vol uitgebreide, reflexieve zijpaden, en het is niet alleen een verslag van de dagelijkse gang van en naar het werk, maar ook een groter verhaal dat het hele terrein bestrijkt van seksuele ervaringen in beschonken toestand naar matiging en moederschap.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid