Depot Boijmans zet internationale trend

The New York Times

| New York | 22 januari 2020

Normaal gesproken is slechts een fractie van de collectie van een museum te zien. Eén Nederlands museum wil de gehele collectie toegankelijk maken en wordt op de voet gevolgd door de internationale museumwereld.

Sjarel Ex stond in de kelder van het Museum Boijmans van Beuningen, tot zijn enkels in het stijgende water. Hij werd geconfronteerd met een duivels dilemma. De Rotterdamse brandweercommandant had hem verteld dat de schilderijencollectie binnen 30 minuten verloren zou gaan, tenzij Ex, co-directeur van het museum, toestemming gaf om de bibliotheek te barricaderen door middel van zandzakken, waarbij de boeken zouden worden opgeofferd. Uiteindelijk werden de kunstwerken gered en gingen er slechts een paar honderd boeken verloren. Maar deze gebeurtenis in 2013 was voor Ex de druppel die de emmer deed overlopen. De collectie van het museum moest worden verplaatst. ‘Vanaf dat moment waren we niet meer zo beleefd wanneer het ging over de noodzaak van een nieuwe opslagruimte,’ vertelt hij.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid