Deze gezinnen vluchtten van Gaza naar Oekraïne. ‘We zijn van de ene oorlog in de andere beland’

© Unsplash

Le Monde

| Parijs | Clothilde Mraffko, Thomas d’Istria | 28 mei 2024

Ongeveer vijftig Oekraïense burgers zijn geëvacueerd uit de Palestijnse enclave. Een groep vrouwen en kinderen vond hun toevlucht in de grote havenstad Odessa, die eveneens dagelijks bombardementen te verduren krijgt.

Een kleine Eiffeltoren en vier lachende beeldjes die een gezin voorstellen. Dat is ongeveer alles wat de vijfentwintigjarige Tamara Abu Auda kon meenemen toen ze Gaza ontvluchtte. De souvenirs rusten nu op de vensterbank van haar kamer die uitkijkt op een binnenplaats die omringd wordt door grijze gebouwen in Odessa, Oekraïne. Het gebouw aan de verarmde rand van de havenstad is omgebouwd tot een ontmoetingscentrum en bood tot nu toe alleen onderdak aan binnenlandse bannelingen uit de door het Russische leger bezette gebieden. De afgelopen maanden is een hele verdieping gereserveerd voor tweeëndertig vrouwen en kinderen uit Gaza, op de vlucht voor een andere oorlog dan die Oekraïne al meer dan twee jaar teistert.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid