Doema roept Poetin op om separatistische Oekraïense regio’s te erkennen

© Russische Doema / TASS

360 Magazine

| Amsterdam | 16 februari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Honduras: ex-president Hernández opgepakt wegens drugshandel

» Zwitserland: drie verlamde patiënten kunnen weer lopen dankzij implantaten

Doema stuurt aan op escalatie zonder aanval

Russische parlementariërs hebben in een rechtstreekse oproep gericht aan Vladimir Poetin verzocht om de door Rusland gecontroleerde separatistische staten Donetsk en Loehansk te erkennen. ‘Op deze manier zal de crisis met Oekraïne escaleren zonder een aanval op het land te lanceren’, analyseert The Guardian.

Poetin heeft gezegd dat hij de zogenaamde republieken niet onmiddellijk zal erkennen, maar hij zal die optie waarschijnlijk gebruiken als een onderhandelingstroef nu hij veiligheidsgaranties van het Westen blijft eisen, aldus de Britse krant.

‘Erkenning van de separatistische regio’s is flagrante schending van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne’

‘De in scène gezette manoeuvre ontvouwde zich dinsdag toen Poetin ook een “gedeeltelijke” terugtrekking van de Russische strijdkrachten van de Oekraïense grens bevestigde’, schrijft The Guardian. ‘Het is nog niet duidelijk of er werkelijk sprake is van terugtrekking.’

Een formele erkenning van de onafhankelijkheid van Donets en Loehansk kan worden gezien als een aanzienlijke escalatie en betekent een schending van het in 2015 ondertekende Minsk-akkoord. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zei dat erkenning een ‘flagrante schending van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne’ zou zijn. En sommige Europese functionarissen hebben gezegd dat een dergelijke stap zou leiden tot het invoeren van sanctiepakketten die zijn samengesteld om een Russische invasie af te schrikken.

Lees ook:

Recent verschenen