Dossier | Overtoerisme

Der Spiegel

| Hamburg | 19 september 2018

De zomer is voorbij. Maar dat hindert de 200 miljoen in Europa neergestreken toeristen niet, die als ‘roofkevers’ alle mooie plekken aanvreten. Voor het eerst ziet de reisindustrie zich geconfronteerd met een groep waarvoor ze tot nog toe geen aandacht heeft gehad: de oorspronkelijke bewoners, die meer dan ooit klagen dat ze hun stad niet meer terug kennen, ‘Tourists go home’ op de muren kalken en bezoekers met paardenvijgen bekogelen. In Venetië hebben zelfbenoemde piraten de toegang tot cruiseschepen geblokkeerd. Wat doen we tegen ‘overtoerisme’?  

Het duurt niet lang of de mevrouw van de hotelreceptie haalt de stadsplattegrond van Porto tevoorschijn. ‘Kijk,’ zegt ze, ‘dit is de binnenstad met de Douro, daar is de haven en hier … (nu klinkt er trots door in haar stem)… de mooiste boekhandel ter wereld: Livraria Lello!’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360