• 360 Magazine
  • Magazine 200 – Oktober
  • Dossier: Wat eten we morgen

Dossier: Wat eten we morgen

© Dolly Faibyshev / The New York Times
360 Magazine | Amsterdam | 30 september 2021

De productie is het probleem niet. Van wat er wereldwijd verbouwd wordt kan de hele wereldbevolking worden gevoed, en er is zelfs genoeg voor een extra drie miljard mensen. Het gaat om alles wat er tussen de akker en het bord in gebeurt.

Met medewerking van Huib Stam.

» Minder vlees, meer afwisseling

» Activisten leggen voedselsysteem bloot

» In Singapore bestel je kip gekweekt in het laboratorium

» De toekomst van de landbouw op een steeds warmere planeet

200 nummers geleden

Tweehonderd nummers en tien jaar geleden, verscheen op 26 november 2011, het eerste magazine (in print) van 360. Diezelfde dag lanceerde NASA het onbemande ruimtevaartuig Curiosity om eventuele bewoonbaarheid van Mars te onderzoeken. Het verwachtingsvolle toekomstdenken van die missie stond behoorlijk haaks op het dossier waarmee 360 opende. Dat besteedde onder de titel ‘Aan tafel’ aandacht aan de Chinese voedselpraktijken.

In China, waar eten een grote traditionele waarde heeft, volgde het ene voedselschandaal op het andere. Afgewerkte olie werd vermengd en opnieuw gebruikt en oesters zaten vol zware metalen. Was dat georganiseerde misdaad of een teken van een falende moraal?’ vroeg 360 zich af in het dossier met artikelen uit de Chinese media over het thema. In de partijkrant Renmin Wang, schreef Chen Jiaxing dat de ideologische waarden ten opzichte van voedsel-veiligheid de mens niet langer leiden naar beschaving, waardigheid en moderniteit. Zijn we nu, tien jaar later, beter af? De mondiale productie en voorziening van voedsel blijft een bron van zorg. Was corona nu wel of niet afkomstig van een Chinese markt met levende dieren, bedoeld voor consumptie?

En hoe zit het met onze ecologische voetafdruk? De wereldwijde productie van voedsel is verantwoordelijk voor een derde van de klimaatverandering. Nu maar hopen dat het grootschalig gesjoemel een schandaal blijft van tien jaar geleden.

Dit artikel werd samengesteld door 360.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.