Duizenden botresten uit nazitijdperk begraven in Berlijn

© Markus Schreiber / AP

360 Magazine

| Amsterdam | 24 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israëlisch parlement neemt controversiële wet aan

» EC-rapport: 46 procent van alle honing die Europa importeert is namaak

Er zouden experimenten met de slachtoffers zijn gedaan

Tijdens een ceremonie in Berlijn zijn duizenden botresten begraven op een begraafplaats. De botresten waren enkele jaren eerder aangetroffen tijdens werkzaamheden aan de campus van de Vrije Universiteit in Berlijn. Deskundigen vermoeden dat het gaat om botten van slachtoffers van experimenten van nazi’s, meldt Tagesspiegel.

Wie de slachtoffers zijn en waar ze aan zijn overleden, wordt niet uitgezocht

Op de plek waar tegenwoordig de Vrije Universiteit staat, was vroeger namelijk een onderzoeksinstituut van de Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft gevestigd. Wetenschappers aan dit instituut deden onderzoek naar rassenleer en rassenverbetering. Ze werkten onder meer samen met de kamparts van Auschwitz-Birkenau, Josef Mengele. Na de vondst is echter besloten niet uit te zoeken wie de slachtoffers zijn en waar ze aan zijn overleden.

Belangenorganisaties van slachtoffers van de Holocaust hebben gezamenlijk ingestemd met een afsluitende ceremonie op een nabijgelegen begraafplaats waarbij de zestienduizend botresten in vijf kisten worden begraven. Vertegenwoordigers van deze groepen, autoriteiten van de universiteit en van de gemeente Berlijn waren donderdag aanwezig bij de ceremonie.

Lees ook:

Recent verschenen