Duizenden politieke gevangenen in Belarus in 2022

© Natalia Fedosenko / TASS / Getty Images

360 Magazine

| Amsterdam | 05 januari 2023

» EU adviseert coronamaatregelen voor reizigers uit China

» Zeker 35 doden bij zelfmoordaanslagen Somalië

Duizenden in erbarmelijke omstandigheden vastgehouden

Mensenrechtenorganisatie Viasna is met een rapport over de situatie rondom politieke gevangenen in Belarus in 2022 naar buiten gekomen gekomen. Volgens de organisatie werden afgelopen jaar bijna 6400 mensen vastgehouden. De schattingen zijn dat het totale aantal politieke gevangenen hoger ligt, omdat Viasna niet van alle arrestaties en aanhoudingen op de hoogte is.

Mensen werden aangehouden vanwege protesten tegen de regering van autoritair leider Loekasjenka, maar ook omdat ze tegen de oorlog in Oekraïne demonstreerden of foto’s zouden hebben genomen en verspreid van Russisch militair materieel. In sommige gevallen werden arrestanten na vrijlating opnieuw gearresteerd zonder aanklacht, puur om hen onder druk te zetten.

Viasna schrijft ook over martelingen door de Belarussische politie. In veel gevallen werden gevangenen geslagen met stokken of ze kregen elektrische schokken toegediend. Sommige gevangenen zitten al vast sinds de protesten in 2020 in overvolle cellen waar het licht altijd brandt en waar ze op de grond moeten slapen. Ook zou het ontbreken aan hygiënische middelen en medische hulp.

Lees ook:

Recent verschenen
LH 822 cast 5 Fukuoka Rita Boogaart

Agenda

Duizenden politieke gevangenen in Belarus in 2022
till TILL 02635 R rgb scaled 1

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360