Een doodgewone dag in Amerika

360 Magazine

| Amsterdam | 28 april 2017

De Britse journalist Gary Younge schreef een boek over een willekeurige dag in 2013, waarop in de VS tien kinderen werden doodgeschoten. Younge reisde naar hun woonplaats en reconstrueerde hun levens. Dit is het verhaal van Pedro Cortez (18) uit San Jose, Californië.

Het Capitol Park in East San Jose ligt aan de voet van de bergketen Diablo Range, en is ingebed in kinderfantasieën. Het is een uitgestrekte lap groen met een speeltuin, omheinde basketbalvelden en voetbalvelden, picknicktafels, barbecues, een baseballveld en een school. Het ligt ingesloten tussen Bambi Lane, Van Winkle Lane, Peter Pan Avenue en Galahad Avenue. Vanaf hier kun je ofwel vertrekken over het Lower Silver Creekpad – een wandeling van tien kilometer die je, als het pad eenmaal klaar is, van Lake Cunningham Park naar het Coyote Creekpad brengt – ofwel het gebied verlaten via de Cinderella Lane. De tuinen van de bescheiden bungalows die rond het park staan in dit overwegend door latino’s bewoonde gebied zijn weelderig begroeid met onder andere palmbomen, en hier en daar zie je een fontein. Het was veruit de schilderachtigste plek waar die dag een kind werd doodgeschoten en eromheen stonden de duurste panden (als je hier een huis verkocht kon je met de opbrengst zeven huizen kopen in de buurt waar Stanley Taylor werd doodgeschoten). Met achttien graden bij een licht windje, was het ook de warmste plek.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid