Een neus uit duizenden

Stern

| Hamburg | Stephan Maus | 23 juni 2016

Jean-Claude Ellena, de alom gerespecteerde parfumeur van Hermès, componeerde met Muguet Porcelaine de zoveelste en waarschijnlijk laatste ‘geursensatie’ in een carrière die bol staat van de successen.

Als voorbereiding op mijn ontmoeting met de beste parfumeur ter wereld maak ik eerst eens een wandeling door zijn geboortestreek. Context opsnuiven. Aanvankelijk ruikt de Provence op deze warme dag als haar eigen cliché: naar de lavendel-, tijm- en rozemarijnzakjes die in de winkels van Grasse worden verkocht. Maar er is nog iets anders wat zich met die geuren vermengt. Iets geheimzinnigs. Een onbekend kruid? Mijn eigen zweet na de steile klim over weggetjes vol gaten naar de kalkplateaus van de Haute Siagne? Hierboven openbaart het Provençaalse achterland eindelijk zijn basistoon: het ruikt naar het smeltende asfalt van het gloeiend hete wegdek.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid