Eenwording met Zuid-Korea is niet langer mogelijk, zegt Kim Jong-un

© Korea News Service via AP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 17 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne beveelt evacuatie dorpen vanwege oprukkende Russische troepen

» Daling in wereldwijd aantal rokers, meldt de WHO

De Noord-Koreaan noemt zijn buurland ‘vijand nummer één’

Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, heeft opgeroepen tot een grondwetswijziging om Zuid-Korea te identificeren als de ‘vijandige staat nummer één’, waarmee een einde komt aan de belofte van het regime om het Koreaanse schiereiland te verenigen. Dat meldt de BBC. Kim zei in een toespraak voor de Opperste Volksvergadering: ‘We willen geen oorlog, maar we zijn niet van plan deze te vermijden.’

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het staatspersbureau KCNA zei dinsdag dat Noord-Korea drie agentschappen zou sluiten die probeerden de eenwording van de twee landen te stimuleren: het Comité voor de Vreedzame Hereniging, het National Economic Cooperation Bureau en de Mount Kumgang International Tourism Administration. De opmerkingen van Kim leidden tot een boze reactie van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, die Pyongyang ervan beschuldigde oorlogssentimenten aan te wakkeren.

Kim’s toespraak markeert een breuk met tientallen jaren van officieel beleid waarin verzoening en eenwording als het ultieme doel werden gezien, ondanks de frequente stijgingen van de spanningen op het schiereiland. Kim zei verder dat een oorlog Zuid-Korea zou ‘decimeren’ en een ‘onvoorstelbare’ nederlaag zou toebrengen aan de VS.

Lees ook:

Recent verschenen