Eniola Aluko, klokkenluidster tegen wil en dank

The Guardian

| Londen | Simon Hattenstone | 15 september 2020

Als de Engelse spits verregaand racisme in het voetbal aankaart, wordt ze niet meer geselecteerd voor de nationale selectie. In plaats van verbroedering ondervond zij aan den lijve wat er gebeurt in de sport als een Brits-Afrikaanse vrouw de klok luidt.

Eniola Aluko is een van de slechts elf voetbalspeelsters die meer dan honderd keer zijn uitgekomen voor het Engelse nationale elftal. Enkele van de meest gedenkwaardige doelpunten van de Lionesses komen voor haar rekening, ze was de eerste vrouwelijke voetbalspecialist bij Match Of The Day en ze is een beëdigd advocate, die in 2008 met zeer goede cijfers is afgestudeerd aan Brunel University London. Maar ze zal vooral worden herinnerd om haar rol als klokkenluider. En zoals het vele klokkenluiders vergaat, is ook Aluko in de jaren die volgden verguisd door degenen wier gedrag ze aan de kaak heeft gesteld.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid