‘Europees werd gezien als synoniem voor ‘wit’’

360 Magazine

| Amsterdam | 16 september 2020

De term ‘Afropeaan’ was voor schrijver en fotograaf Johny Pitts (Sheffield, Groot-Brittannië) een openbaring. Voor het eerst had hij het gevoel misschien wel één geheel te zijn in plaats van ‘een mix’ of ‘half-dit, half-dat’. Met een beperkt budget reisde hij langs grote Europese steden om deze identiteit te onderzoeken. In Afropean brengt hij in woord en beeld verslag uit van zijn reis. Een fragment.

‘Als lid van de zwarte gemeenschap maakt dit Europa ook deel uit van mijn eigen erfenis, en het was tijd om rond te dwalen en het continent te vieren zoals ik het ken. (…) Een Europa dat, zoals ik zou zien, werd bevolkt door Egyptische nomaden, Soedanese restauranthouders, Zweedse moslims, zwarte Franse militanten en Belgisch-Congolese schilders. Een continent met Kaapverdische favela’s, Algerijnse vlooienmarkten, Surinaams sjamanisme, Duitse reggae en Moorse kastelen. Ja, dit maakte ook allemaal deel uit van Europa, en om samenlevingen op het continent volledig te laten functioneren moesten ook deze gebieden begrepen worden en omarmd. (…)

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid