Exodus in Chinees zorgsysteem

Sixth Tone

| Shanghai | Ni Dandan | 04 februari 2019

Chinese dokters nemen massaal ontslag of scholen zich om. Was het ooit aantrekkelijk om arts te worden, tegenwoordig staat het beroep garant voor overvolle werkweken tegen slechte betaling.

Toen Huang Xin in 2006 zijn artsendiploma haalde, was dat een van de mooiste dagen van zijn leven. Er wachtte hem een baan op de afdeling Dermatologie van een groot ziekenhuis in Sjanghai en hij verheugde zich op een lange, respectabele carrière in de publieke gezondheidszorg. Maar acht jaar later, toen hij net 33 jaar was, nam een uitgeputte Huang ontslag. ‘Ik had het gevoel dat het ziekenhuis noch mijn patiënten goed begrepen of waardeerden wat ik waard was,’ vertelt hij. ‘Ik voelde me net een arbeider aan een lopende band, die dezelfde medicijnen aan dezelfde soort patiënten voorschreef.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid