Extreemrechts wint ook in Frankrijk aan invloed

El País

| Madrid | Marc Bassets | 12 juni 2019

Het succes van de Franse groene partij Europe Écologie-Les Verts, het extreemrechtse Rassemblement National en het gevoelige verlies van traditioneel rechts waren de verrassendste uitkomsten van de Europese verkiezingen.

Keuze uit het archief

Vorige week zondagavond werd bekend dat in Frankrijk de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) onder leiding van Marine Le Pen ruim dubbel zoveel stemmen had gekregen als de sociaal-liberale partij Les Républicains (LR) van president Emmanuel Macron. Kort na de bekendmaking van de uitslag ontbond Macron het Franse parlement en schreef hij nieuwe verkiezingen uit. ‘Ik kan niet doen alsof er niets gebeurd is,’ verklaarde Macron zijn handelen.
Dit artikel van El País werd vijf jaar geleden geschreven naar aanleiding van de uitslag van de Europese verkiezingen van 2019. Er zijn verschillende overeenkomsten aan te wijzen met de uitslag van dit jaar, met het verschil dat de opkomst van extreemrechts in Europa destijds nog niet in zoveel landen waarneembaar was als nu.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid