Finse veiligheidsdienst ziet cybercrime vanuit Rusland toenemen

© Muha Ajjan / Unsplash

The Guardian

| Londen | Sterre Kilsdonk | 18 oktober 2023

» ‘Minstens 500 doden bij luchtaanval op ziekenhuis in Gaza-stad’

»  Huis van Afgevaardigden nog zonder voorzitter na eerste stemming

Sinds de toetreding tot de NAVO en de oorlog in Oekraïne lopen de spanningen op

De Finse veiligheids- en inlichtingendienst Supo heeft bekendgemaakt dat het land te maken heeft met verschillende bedreigingen vanuit Rusland, zoals cyberaanvallen en het verspreiden van desinformatie. Dat meldt The Guardian. De aanleiding voor deze toenemende dreiging zou te maken hebben met het toetreden tot de NAVO en de oorlog in Oekraïne.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Het is duidelijk dat Rusland cybercapaciteiten heeft, dus we zijn voorbereid,’ zei Suvi Alvari, een senior analist van Supo. ‘We schatten in dat het waarschijnlijk is dat Rusland denial of service-aanvallen (wanneer hackers informatiesystemen, apparaten en andere bronnen ontoegankelijk maken voor legitieme gebruikers) tegen ons zal blijven gebruiken.’

Alvari zei dat desinformatie wordt ingezet om een negatief beeld van Finland te projecteren in de Russische staatsmedia, waarvoor de 80.000 Russischtalige inwoners van Finland kwetsbaar zouden kunnen zijn. ‘Rusland wil het imago van Finland in de ogen van de bevolking verzwakken en daarom is er veel negatieve berichtgeving over ons,’ zei ze. Volgens Alvari heeft dat te maken met het toetreden tot de NAVO en heeft de oorlog in Oekraïne de relatie tussen de twee landen verslechterd.

In aanloop naar de verkiezingen volgend voorjaar zullen veiligheidsdiensten op hun hoede zijn voor mogelijke inmenging. Maar tot nu toe heeft Supo daar nog geen tekenen van gezien.

Recent verschenen