Francis Kéré ontvangt als eerste Afrikaanse architect de Pritzker Prize

© GandoIT / Wikimedia CC

360 Magazine

| Amsterdam | 16 maart 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Filipijnen voeren eindelijk wet in tegen seksueel misbruik van minderjarigen

» Twee journalisten van Fox News gedood in Oekraïne

Burkinese architect wint prestigieuze prijs

‘Met deze prijs, die beschouwd wordt als de Nobelprijs van de architecteur, wordt Francis Kéré de beroemdste Afrikaanse architect’, schrijft Burkina24 over de toekenning van de Pritzker Architecture Prize aan de Burkinese architect, afgelopen dinsdag. Francis Kéré maakt al vele jaren indruk op de wereld van de architectuur. Hij heeft verschillende werken op zijn naam staan in Burkina Faso, Mali, Togo en Europa. ‘Tijdens de huidige veiligheidscrisis moet ons land niet vergeten dat het ook uitzonderlijke mannen als Francis Kéré heeft voortgebracht’, aldus de site.

‘Het is mede dankzij zijn toewijding aan het verheffen van de gemeenschap waar hij vandaan komt dat Kéré, zesenvijftig jaar oud, de Pritzker Prize verdient, de hoogste eer in de architectuur’, schrijft The New York Times.

‘Zijn gebouwen (…) zijn verbonden met de grond waarop ze staan en met de mensen die er gebruik van maken. Ze zijn aanwezig maar niet pretentieus en hebben impact vanwege hun gratie’, citeert de krant het juryrapport.

Lees ook:

Recent verschenen