Frans parlement verwerpt migratiewet van Macron

© Caroline Blumberg / AFP

Le Monde

| Parijs | Boris van der Spek | 12 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hooggerechtshof gaat zich buigen over immuniteit Donald Trump

» Donald Tusk voltooit terugkeer als premier van Polen

Voor de Franse regering is de afwijzing een grote nederlaag

Het Franse parlement heeft maandag de migratiewet van de regering afgewezen en zo een klap toebracht aan het project van president Emmanuel Macron, die het wetsvoorstel zonder meerderheid in stemming liet brengen. Dat meldt Le Monde. Zowel rechtse als linkse partijen stemden tegen het voorstel, nog voordat over de wet gedebatteerd werd.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De afwijzing in het parlement betekent overigens niet het einde van de migratiewet. De regering kan nu beslissen om het wetsvoorstel terug te sturen naar de Senaat, het naar een gemengde commissie van senatoren en afgevaardigden te sturen om een compromis te vinden, of het wetsvoorstel weer in te trekken, wat onwaarschijnlijk is.

Met de wet wil Macron laten zien dat hij streng kan zijn op het gebied van migratie en dat Frankrijk tegelijkertijd de deur wil openhouden voor buitenlandse werknemers die de economie kunnen helpen. Met de wet kunnen enerzijds migranten makkelijker uitgezet worden, maar anderzijds makkelijker werkvisa krijgen voor banen in sectoren met een tekort aan arbeidskrachten.

Lees ook:

Recent verschenen