Gary Shteyngart: Wat ik leerde van een week lang Russische tv kijken

© The New York Times

The New York Review of Books

| New York | Gary Shteyngart | 10 december 2021

De in Rusland geboren schrijver Gary Shteyngart sluit zich een week op in een hotel in Manhattan om zich onder te dompelen in de wereld van de Russische televisie. Het wordt een even hilarische als pijnlijke ervaring: ‘Het onophoudelijke lawaai maakt je duidelijk dat je een miniem radertje bent in de visie van een ander. En die ander is Vladimir Poetin.’

Op een koude, zonnige avond zit ik op de rand van mijn kingsize bed in het Four Seasons Hotel in New York, kauw op reepjes gedroogd wagyu-rundvlees en sla een hele fles pinot noir achterover terwijl ik toekijk hoe op de Russische staatstelevisie een vrouw een man speelt die een bebaarde vrouw speelt. Op een podium, dat wordt verlicht door zachtgloeiende kroonluchters, geeft de parodiste Elena Vorobei, voor een publiek van vooraanstaande bekende Russen, op de maten en de tekst van Gloria Gaynors ‘I Will Survive’, een nogal crue imitatie ten beste van Conchita Wurst, de Oostenrijkse dragqueen die in 2014 het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. Vorobei draagt een fonkelende jurk, geeft vette knipogen, krabt aan haar bebaarde gezicht en zwiept met een weelderige pruik. ‘Ik heb een baard!’ brult ze. Op een zeker moment brengt ze de Hitlergroet, bedoeld om het beeld op te roepen van Conchita’s vaderland, Oostenrijk. De camera glijdt langs alle lachende gezichten, blijft heel even hangen bij een bekende acteur-zanger-schrijver-bodybuilder, en vervolgens bij een van de presentatoren, Ruslands beroemde popster, de eveneens bebaarde Philipp Kirkorov (van wie algemeen wordt aangenomen dat hij homo is). De mannen, vrijwel allemaal gebronsd en strak in het pak, lachen zonder enige terughoudendheid. De vrouwen, behangen met sieraden, glimlachen veelbetekenend. Iedereen beweegt mee op de maat van de muziek en klapt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360