Geen airbnb met inauguratie | Politiegeweld in Athene | Boze boeren in India

© ANP

360 Magazine

| Amsterdam | 18 januari 2021

Onrust in het Vaticaan

AUSTRAC, de Australische financiële waakhond, moest deze week excuses maken, meldt Sydney Morning Herald. Volgens de dienst maakte het Vaticaan in zeven jaar AUD$ 2,3 mrd over naar Australië, terwijl het daadwerkelijk om AUD$ 9,5 mln (ruim €6 mln) ging.

De bewering zorgde voor onrust in het Vaticaan, waar de Australische kardinaal George Pell verwikkeld is in een diverse conflicten.


Politiegeweld in Athene

In de Griekse hoofdstad Athene zijn botsingen tussen demonstranten en politie geen uitzondering. Maar door de pandemie, zeggen zowel activisten en leden van de oppositie, is het aantal meldingen van politiegeweld de afgelopen maanden gestegen. Dat schrijft het Brusselse Politico.

Griekenland is sinds november voor de tweede keer in lockdown en demonstraties zijn verboden. De politie handhaaft dat verbod met wat veel mensen omschrijven als buitensporig gebruik van geweld.

‘Politiegeweld en straffeloosheid kunnen in geen geval worden beschouwd als geïsoleerde incidenten’

Mensenrechtengroepen en oppositiepartijen verwijten de conservatieve ‘law and order’-regering van premier Kyriakos Mitsotakis protesten hardhandig aan te pakken onder het voorwendsel van pandemiebestrijding. De Griekse afdeling van Amnesty International documenteerde de afgelopen maanden een groot aantal gevallen van mishandeling van gedetineerden en demonstranten, van overmatig gebruik van middelen als traangas en andere gevallen van buitensporig geweld.

‘Politiegeweld en straffeloosheid hebben een lange staat van dienst in Griekenland en kunnen in geen geval worden beschouwd als geïsoleerde incidenten’, volgens Amnesty. ‘Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is er een duidelijke stijging.’ De regering ontkent alle aantijgingen.


Boze boeren in India

Ondanks de vrieskou kamperen sinds eind november duizenden boeren in de buitenwijken van de Indiase hoofdstad New Delhi als protest tegen drie nieuwe landbouwwetten die in september werden aangenomen. Het Indiase Hooggerechtshof heeft nu bevolen de implementatie van de nieuwe wetgeving voorlopig stop te zetten en eerst de grieven van boeren te gaan bekijken. De regering van Narendra Modi weigerde de wetten in te trekken, ondanks de wijdverbreide protesten, aldus Al Jazeera

Volgens de regering beogen de nieuwe wetten modernisering van het verouderde landbouwsysteem, dat lijdt aan enorme verspilling en zorgt voor knelpunten in de toeleveringsketen. Maar boerenleiders zeggen dat de wetten een verkapte poging zijn om een al lang bestaande minimale steunprijs voor hun gewassen uit te hollen, en dat ze een paar bedrijven in staat zullen stellen de enorme landbouwsector van het land te beheersen. De boerenvakbonden zijn vastbesloten te blijven protesteren totdat de wetgeving van de baan is.


Amazon verbiedt QAnon-producten

Amazon gaat de verkoop van QAnon-producten weren op grond van zijn richtlijnen, die onder meer haat en geweld verbieden, schrijft Der Spiegel. De aanpassing van het assortiment zal enkele dagen duren. Er zijn momenteel talloze QAnon-artikelen op Amazon verkrijgbaar, zoals mokken, stickers, maskers en T-shirts met teksten als ‘The Storm is here’, of het QAnon-motto «Where we go one we go all’ (‘WWG1WGA’).

Behalve dergelijke producten levert de zoekterm ‘QAnon’ ook veel boeken op die QAnon toejuichen, naast boeken die er juist kritisch over zijn. Het besluit van Amazon zal geen invloed hebben op deze laatste categorie.

Aanhangers van QAnon menen dat een geheime elite de wereld regeert. In dat wereldbeeld zijn politici en vertegenwoordigers van democratische instellingen op zijn minst corrupt en in het ergste geval pedofiele kindermoordenaars. Donald Trump wordt daarentegen gezien als een redder. Veiligheidsexperts beschouwen geradicaliseerde aanhangers van QAnon momenteel als de gevaarlijkste groep in de VS, aldus het Duitse weekblad.


Noorwegen stopt met kolen

De energiecentrale van Longyearbyen is de enige in Noorwegen die nog op steenkool werkt. Samen met de kolencentrale in de Russische nederzetting Barentsburg op Spitsbergen is het ook de noordelijkste ter wereld. 

In aanloop naar de jaarbegroting voor 2022 heeft de Noorse regering besloten de kolencentrale te sluiten. Het is nog onduidelijk welke andere energiebron gekozen wordt voor de warmte- en elektriciteitsproductie, maar het zal zeker een meer klimaatvriendelijke oplossing zijn, volgens The Barents Observer uit het Noorse stadje Kirkenes. Mogelijk gaat het aanvankelijk om aardgas of biopellets, die later kunnen worden gecombineerd met andere hernieuwbare bronnen.

De nieuwe oplossing zal aan alle eisen voor leveringszekerheid dienen te voldoen.

Het sluiten van de kolencentrale betekent hoogstwaarschijnlijk ook de sluiting van de laatste Noorse kolenmijn, die een paar kilometer ten oosten van Longyearbyen ligt. Die kwam afgelopen zomer in het nieuws, toen overstromingen de productie hinderden. Na een recordwarmte drong smeltwater van een gletsjer boven de mijn de ondergrondse schachten binnen. 


Minister zingt fascistisch lied

Een onderwijsminister in de Italiaanse regio Veneto heeft ophef veroorzaakt door een populair lied uit de fascistische tijd op de radio te zingen. Elena Donazzan van de rechtsnationalistische Fratelli di Italia zong ‘Faccetta Nera’, een marslied over Italiaanse koloniale troepen in Ethiopië die een Abessijns meisje zullen redden en haar ‘civilisatie’ zullen brengen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Niet alleen linkse en centrumpartijen willen dat Donazzan opstapt, ook haar baas Luca Zaia, gouverneur van Veneto en lid van de radicaal-rechtse Lega-partij, neemt afstand van haar. Zaia is een zwaargewicht in Lega, de partij die onder leiding staat van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.


Geen Airbnb met inauguratie

Airbnb annuleert alle reserveringen in Washington D.C. gedurende de week rond de inauguratie van Joe Biden. Ook worden nieuwe boekingen in die week geblokkeerd. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan het verzoek van de autoriteiten om in deze periode niet naar Washington te reizen.

‘We zijn op de hoogte van rapporten die naar buiten zijn gekomen over gewapende milities en haatgroepen die proberen de inauguratie te verstoren’, citeert NPR een woordvoerder van Airbnb. Het besluit zal voor veel Airbnb-verhuurders in het gebied waarschijnlijk voor opluchting zorgen. Op buurtapps in Washington ontstonden de afgelopen dagen namelijk ruzies tussen Airbnb-huurders die pro-Trump zijn en buurtbewoners.

Recent verschenen