Geluk

360 Magazine

| Amsterdam | 08 januari 2020

Heeft u goede voornemens dit jaar? Zo ja, dan is de kans groot dat ze erop gericht zijn uw geluk te vergroten. Fout! zegt de Marokkaans-Franse socioloog Eva Illouz. We trappen allemaal in de val van de ‘positieve psychologie’, die beweert dat niet het systeem moet veranderen, maar het individu een dikkere huid moet kweken.

En wie profiteren daarvan? Dat zijn conservatieve, rechts georiënteerde kringen, bedrijven, zelfs het Amerikaanse leger. Soldaten die hun beste vriend in de oorlog verliezen worden geacht daarvan te groeien, degenen die zelfmoord plegen waren niet veerkrachtig genoeg. Wie boos of verdrietig is moet zich schamen. ‘Verantwoordelijkheid begint pas als we weten wat van onszelf afhangt, en wat van instituties die veel groter zijn dan wijzelf,’ zo zegt Illouz. Haar boodschap: we kunnen beter andere waarden nastreven. Zingeving, bijvoorbeeld.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid