Geschiedenis van aarde en mensheid geen rimpelloos proces

Het coronavirus, schrijft de gerenommeerde Amerikaanse beschouwer van de wereldpolitiek Robert D. Kaplan, is de grootste geopolitieke gebeurtenis sinds de recessie van 2008. Het vormt een bedreiging voor de reputatie en uiteindelijk misschien zelfs voor de overlevingskansen van bepaalde regimes.

Laat de naam Malthus vallen en je kunt een storm van protest verwachten. De media-elite, stevig verschanst in zijn stedelijke cocon ver van de natuur, mag het Essay on the Principle of Population (1798) van de Engelsman Thomas Robert Malthus graag afdoen als een grote vergissing. En toegegeven, zijn specifieke voorspelling – dat de lineaire groei van de voedselproductie zou achterblijven bij de exponentiële groei van de bevolking – is nooit uitgekomen, omdat de mens met al zijn vernuft een exponentiële groei van de voedselproductie wist te bewerkstelligen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid