Gevangene van eigen geschiedenis

New Statesman

| Londen | John Gray | 28 maart 2019

Volgens de Britse filosoof John Gray heeft het Brexit-referendum van 2016 de politiek voorgoed veranderd. Politici kunnen zich niet inleven in de massale onvrede die door het referendum aan het licht is gebracht. Ze beschouwen zichzelf als de belichaming van de rede, belaagd door de blinde driften van het janhagel.

Wat de uitkomst van het Brexit-proces ook wordt, het zal Groot-Brittannië in ieder geval zo onbestuurbaar maken als het sinds de jaren zeventig niet meer is geweest. De zege van Gina Miller [de zakenvrouw die een zaak aanspande over de goedkeuring van de Brexit door het parlement] bij het Hooggerechtshof gaf in januari 2017 de macht aan een Lagerhuis dat niemand nog in de hand heeft, en effende zo de weg voor de huidige revolte van parlementariërs die de regering haar macht proberen te ontnemen. Ze zijn tegen een harde Brexit, maar kunnen geen overeenstemming bereiken over een alternatief dat dit moet voorkomen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid