Giorgia Meloni, de premier met vele gezichten

© Francesco Ammendola / Comunicazione della Presidenza della Repubblica

Der Spiegel

| Hamburg | Frank Hornig | 20 oktober 2023

De eerste vrouwelijke premier van Italië begon haar carrière als fan van Mussolini. Haar binnenlands beleid is nationalistisch en gericht op uitsluiting van gemarginaliseerde groepen, maar in de buitenlandpolitiek presenteert Giorgia Meloni zich tot nu toe als gematigd. Begint haar extremistisch gedachtegoed werkelijk te verzwakken, of is het een strategisch spel?

De tombe van Benito Mussolini is een vreemde plek. Een strenge bewaker zit bij de ingang, haar blik donker, haar shirt zo zwart als in de mode was in het tijdperk van de fascist en bondgenoot van Hitler. Ze wijkt geen meter van de zijde van de bezoeker. Niet wanneer je de trap naar de crypte afdaalt. Niet als je door het zware gedenkboek wilt bladeren waarin fans hun bewondering uiten. ‘De familie wil dat zo,’ bijt ze je toe.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid