GitHub sluit Indiase website die moslima’s ‘ter veiling’ aanbiedt

© Joe Giddens / Alamy

360 Magazine

| Amsterdam | 10 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Polen en Hongarije kochten Pegasus-spyware kort na bezoek Netanyahu

» Tesla bekritiseerd om openen showroom in Chinese regio Xinjiang

Indiase moslima’s vaker slachtoffer van misbruik en geweld

Quratulain Rehbar, een journalist in India, trof onlangs een profiel van zichzelf aan op nepveilingwebsite Bulli Bai, die zijn naam ontleent aan een scheldwoord voor moslima’s. Rehbar werd daar ‘ter veiling’ aangeboden, evenals tientallen andere moslima’s, waaronder beroemde vrouwen zoals Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai, schrijft The Washington Post. Veel van deze vrouwen bekritiseren het hindoenationalisme en de behandeling van etnische en religieuze minderheden in India door premier Narendra Modi en zijn rechtse Bharatiya Janata-partij (BJP).

Modi en de BJP voeren een agenda die de nadruk legt op het primaat van hindoes in het land. De afgelopen maanden laaide een golf van religieus geweld op tussen hindoes en moslims, waarbij critici van de BJP worden aangevallen door bendes. Online en soms offline misbruik en geweld zijn vooral wijdverbreid tegen vrouwelijke tegenstanders van het hindoenationalisme.

De website, gebouwd op het populaire Amerikaanse coderingsplatform GitHub, werd overigens direct door GitHub gesloten na een stroom van online protesten.

Lees ook:

Recent verschenen