Groen van regen, donker van hartstocht

Granta

| Londen | 13 juni 2016

Volgens de Ierse auteur Kevin Barry is de stad Cork, waar hij zijn eerste schreden zette op het schrijverspad, een hooghartig en twistziek heerschap met een hang naar melancholie.

1.

Als steden mannelijk of vrouwelijk zijn, zoals Jan Morris denkt, dan is Cork een man. En als ik hem verder zou personifiëren, zou ik hem klein van stuk, twistziek en stevig gebouwd noemen, iemand die niet over zich heen laat lopen. Hij heeft een hooghartige houding die misschien niet geheel terecht is, maar in een vriendelijker licht kan hij een koninklijke indruk maken. Hij is beslist melancholiek. Hij is geneigd tot surrealistische opwellingen en groteske grollen en is gezegend met een aangename muzikale intonatie. Hij geeft niet makkelijk geld uit. Neigt naar liberalisme. Hij is redelijk cool, meestal heel relaxed, en smoorverliefd op zichzelf.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid