Grote vulkaan Hawaï ineens zeer actief

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 29 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» FTX sleurt cryptowereld mee in val

» China versoepelt coronabeperkingen na protesten

Mauna Loa barstte 38 jaar geleden voor het laatst groots uit

Het Amerikaanse eiland Hawaï staat op alert nu de grote vulkaan Mauna Loa sinds maandag zeer actief is, meldt persbureau AP. Voor het eerst sinds 1984, toen de vulkaan voor het laatst groots uitbarstte, spuugt Mauna Loa lava, as en vulkanisch gesteente uit. Volgens lokale autoriteiten moeten mensen op het eiland zich voorbereiden op een eventuele evacuatie.

Hoewel het gebied rondom de vulkaan dunbevolkt is, kan een grote uitbarsting gevolgen hebben voor het hele eiland, waarschuwen autoriteiten. Zo kan de Hawaïaanse hoofdstad Hilo op den duur geraakt worden als er sprake is van grote hoeveelheden lava. De regering op het eiland heeft alvast schuilkelders geopend.

Mauna Loa is een van de grootste vulkanen van het Grote Eiland van Hawaï, dat in totaal bestaat uit vijf vulkanen. Het eiland heeft vaker te maken met kleine uitbarstingen van de nog altijd actieve vulkanen, maar de laatste grootste uitbarsting vond decennia geleden plaats. Omdat het eiland vergeleken met veertig jaar terug een stuk dichter bevolkt is geraakt, vrezen autoriteiten dat een zware uitbarsting tot grote aantallen slachtoffers kan leiden.

Lees ook:

Recent verschenen