Hef persvrijheid op: hup, hup, hup

Kurier

| Helmut Brandstätter | 08 juni 2019

Rechtse partijen in de EU hebben de kunst van elkaar afgekeken. Hun principes zijn niet identiek, maar hun ware aard wel. Het is ze alleen te doen om geld.

In het begin was er Jörg Haider [die in 1986 voorzitter werd van de Vrijheidspartij van Oostenrijk, de FPÖ]. Hij begon met het doorbreken van taboes en ging door tot en met het lof toezwaaien aan de Waffen-SS. Daarna benoemde hij zichzelf tot man van het volk en gaf hij belastinggeld weg, hij die zelf door een erfenis rijkelijk was bedeeld. Zijn slachtofferrol had hij ook al gauw ontwikkeld, toen hij als leider van het land moest terugtreden omdat hij het ‘keurige werkgelegenheidsbeleid’ van de nazi’s had geprezen. Instituties van de rechtstaat zoals het Constitutionele Hof werden belachelijk gemaakt. Voor belangrijke gevallen van corruptie hoefde hij niet voor de rechter te verschijnen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid