Het eind van het atlanticisme?

The Guardian

| Londen | Madeleine Schwartz | 15 mei 2019

Vanaf het moment dat Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is verkozen, vrezen internationale commentatoren het eind van de ‘trans-Atlantische relatie’. Madeleine Schwartz toont in dit artikel aan dat het trans-Atlantisch bondgenootschap sowieso niet meer dan een handige mythe was.

Als je de krantenkoppen op hun woord zou geloven, zou je denken dat de westerse wereld in een vrije val is beland. Tientallen tijdschriftartikelen, opiniepagina’s en blogposts vertellen je dat de orde van na de Tweede Wereldoorlog – van D-day tot gisteren – is gebouwd door Amerikanen en Europeanen die de idealen van vrede, vrijheid en democratie deelden. Het systeem werkte goed totdat Donald Trump langskwam en het met de grond gelijk maakte alsof hij de fundamenten voor een nieuw casino legde.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid