‘Het is een ziekte om te geloven dat elk probleem oplosbaar is’

Der Spiegel

| Hamburg | Guido Mingels | 23 juli 2019

De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen woont aan de rand van Silicon Valley, maar is een radicaal tegenstander van grote techbedrijven. Hij stelde onder meer een haatlijst op, met Amazon op 1.

Nog voor de bezoeker op de bel kan drukken, opent Jonathan Franzen de deur. De misschien wel belangrijkste Amerikaanse schrijver van nu woont in Santa Cruz, Californië. Franzen (59), geprezen om zijn romans De correcties (2001), Vrijheid (2010) en Onschuld (2015), treedt regelmatig op als scherpzinnig commentator van de actualiteit en publiceerde de essaybundel Het einde van het einde van de wereld (2018). Drie hoofdthema’s bepalen het boek: de verwoesting van de natuur, met name van de vogelwereld die hem na aan het hart ligt, de verdediging van de literatuur, en de gevaren van de digitale technologieën uit Silicon Valley.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid