‘Het is tijd voor een nieuw klimaatpopulisme’

© Vuk Valcic / SOPA Images / Shutterstock

The Guardian

| Londen | Andy Beckett | 30 november 2023

Journalist Andy Beckett betoogt dat het tijd is ’om te laten zien met welke puinhoop de superrijken ons en de planeet hebben opgezadeld’. Een nieuw klimaatpopulisme moet de egoïstische rol van de rijken benadrukken en hun bevoorrechte positie blootleggen.

In Groot-Brittannië en ver daarbuiten hebben antimilieuactivisten een nieuw favoriet argument. Omdat ze de klimaatcrisis niet langer kunnen ontkennen, zijn ze van ontkenning overgestapt op klassenstrijd. Nu beweren ze dat milieubeleid en groene innovaties – van elektrische auto’s tot warmtepompen en van lage-emissiezones tot milieubelasting – onbetaalbaar zijn voor de arbeidersklasse en een deel van de middenklasse, maar dat ze desondanks toch worden opgelegd door een onaantastbare elite, bestaande uit politici, bureaucraten en rijke ‘woke kapitalisten’.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid