Het nieuwe strijdtoneel tussen China en Amerika

The Wall Street Journal

| New York | Josh Chin | 16 april 2019

Wie krijgt controle over de vijfde generatie (5G) mobiel internet? Europa en de VS worstelen met de aanzwellende macht van China, dat zijn invloed steeds meer laat gelden op de mondiale markt (p. 12). Rusland wil het land elektronisch loskoppelen van de rest van de wereld om haar ‘digitale soevereiniteit’ te behouden (p. 14). Inzake de opmars van 5G is wederzijds vertrouwen ver te zoeken.

Het nieuwe strijdtoneel tussen China en Amerika

Het internet begint in twee werelden uiteen te vallen. Enerzijds is er het digitale landschap dat China propageert, waar contant geld is verdrongen door mobiele betalingen. Alles draait daar om de smartphone, waarop gebruikers met één enkele app kunnen shoppen, chatten, elektronisch bankieren en surfen op internet. Nadeel: de almachtige overheid kijkt altijd mee. Met vrienden kun je soms beter in geheimtaal converseren. En toegang tot Google of Facebook kun je vergeten.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid