Het Wilde Westen van het internet

Rolling Stone

| David Kushner | 17 december 2015

Op het Darknet, verborgen in het diepe internet dat voor de meesten van ons onzichtbaar blijft, kun je veilig en anoniem surfen. Dat maakt het tot een vrijhaven voor dissidenten en activisten, maar ook voor criminelen, wapenhandelaren, terroristen en pedofielen. Door die laatsten aan te pakken, dreigen overheden ook de eersten te treffen.  

Pittsburgh, 15 juli. Tegen de achtergrond van de Amerikaanse vlag deed de federale openbare aanklager David J. Hickton – grijs haar, strak donker pak – verslag van de recentste overwinning van de FBI op de internetcriminaliteit. ‘We hebben een digitaal wespennest van criminele hackers onschadelijk gemaakt dat door velen als onaantastbaar werd beschouwd,’ zei hij. De volgende ochtend werden er wereldwijd huiszoekingen gedaan en meer dan zeventig mensen aangeklaagd of gearresteerd, bij wat het Amerikaanse ministerie van Justitie ‘de grootste gecoördineerde internationale politieactie ooit tegen een onlineforum van cybercriminelen’ noemde.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid