Hittegolven, droogtes, overstromingen: wiens schuld is het?

Nature

| Londen | Quirin Schiermeier | 18 augustus 2018

Of de snoeihete zomer en de verwoestende bosbranden van 2018 een direct gevolg zijn van de klimaatverandering is een vraag die wordt onderzocht in de jonge ‘attributiewetenschap’. Want zoals ook de recente hittegolven in noordelijke gebieden in Canada, de VS, Rusland en Finland laten zien, wordt het steeds belangrijker om extreem weer te kunnen voorspellen.

Keuze uit ons archief

De recente hittegolven in het noordwesten van de Verenigde Staten en Canada, Rusland en momenteel Finland wijzen erop dat extreem weer steeds vaker voorkomt. Of dat een gevolg is van klimaatverandering is de vraag waar Friederieke Otto, verbonden aan de Universiteit van Ofxford, zich al jaren mee bezighoudt. Ook al in 2018 werd de wereld geteisterd door hitte en zelfs door grootschalige bosbranden. Otto en haar collega‘s ontwikkelden toen een model dat de relatie tussen die extreme weersverschijnselen en het veranderende klimaat blootlegt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid