Huisarrest

Reportagen

| Bern | 09 juli 2020

Russische priesters komen in opstand tegen de afgelasting van de viering van het orthodoxe paasfeest. Aartsbisschop Tkatsjev briest: ‘Op grond van de cijfers kunnen we dit niet eens een pandemie noemen! Zodra je de televisie uitzet, houdt het coronavirus op te bestaan.’

Ouders in Denemarken komen in opstand tegen het openen van kinderdagverblijven en kleuterscholen en richten een Facebookgroep op: ‘Mijn kind is geen proefkonijn.’ Een vooraanstaande arts in een groot ziekenhuis in Zweden zegt tegen het tijdschrift Time dat de Zweedse aanpak vermoedelijk zal resulteren in een drama van ongekende omvang. Anders Tegnell, de epidemioloog die aan het hoofd staat van de Zweedse coronabestrijding, brengt daar tegen in dat we op dit moment allemaal proefkonijn zijn, mensen in landen met een strenge lockdown ‘misschien nog wel meer dan de Zweden’. Onlinebookmakers, werkzaam in een bedrijfstak waar wereldwijd zo’n 1,6 biljoen per jaar in omgaat, zitten volledig aan de grond. Omdat er geen live wedstrijden meer worden gespeeld, worden er ‘spookwedstrijden’ georganiseerd, zoals de wedstrijd tussen de fictieve Oekraïense teams FC Berdyansk en SC Tavriya, compleet met een gefingeerde live ticker voor de goklustigen. Drievoudig Ironman-kampioen Jan Frodeno haalt tweehonderdduizend euro op voor een goed doel door thuis de volledige 226 kilometer van een Ironman-traject af te leggen, zwemmend in een bad met jetstream, fietsend op een hometrainer en rennend op een loopband. Vlak voor zijn honderdste verjaardag haalt de Engelse oorlogsveteraan kapitein Tom Moore met een fundraiser meer dan 28 miljoen pond op door honderd keer met zijn rollator zijn vijfentwintig meter diepe tuin op en neer te lopen. Credit Suisse past de bonusregelingen aan om managers te beschermen in het geval van een wereldwijde depressie ten gevolge van het coronavirus. Goed nieuws voor de professionele gokkers in Las Vegas: zij kunnen nu aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering. De Amerikaanse wapenverkoper Ammo.com meldt een omzetstijging van 800 procent tussen 23 februari en eind maart, ten opzichte van de veertig dagen daarvoor. Een kanoër verlaat zijn omgeslagen kajak in woelig water en weet ternauwernood een klein eilandje te bereiken in Jamaica Bay, New York. Hij wordt gered door de politie nadat hij met grote letters ‘HELP’ in het zand heeft geschreven. ‘Een kanoër die social distancing wel heel serieus neemt,’ grapt het hoofd van de politie in een tweet.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid