Huurlingenleger Sadat, de ‘Turkse Wagner’, mogelijk actief in Afrika

Sadat / AFP

Le Monde

| Parijs | Joep Harmsen | 10 juni 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS en bondgenoten waarschuwen ex-piloten geen Chinese militairen te trainen

» In Japan lossen vrouwen het tekort aan handen in de visserij op

Pro-Turkse Syrische huurlingen zouden aanwezig zijn in Niger en Mali

Er zijn mogelijk pro-Turkse Syrische huurlingen actief in Niger. Dat schrijft Le Monde op basis van informatie van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Volgens het in Londen gevestigde informatiecentrum dat banden heeft met de Syrische oppositie zijn de eerste dode Syrische huurlingen gerepatrieerd naar hun land, ‘Syrische slachtoffers die ingelijfd waren aan het front in de verre Sahel in dienst van de geopolitieke plannen van Ankara’, aldus de Franse krant.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens SOHR zijn er ‘meer dan duizend’ Syrische strijders actief in Niger. Ze zouden in dienst zijn van Sadat, een particulier Turks beveiligingsbedrijf dat dicht bij president Recep Tayyip Erdoğan staat. ‘Hoewel het offensief van Turkije in Afrika een oud verhaal is, waarbij veiligheidssteun wordt gecombineerd met economische contracten, humanitaire hulp en de promotie van een islam gebaseerd op de school van de Moslimbroederschap, lijkt de aandacht zich nu te richten op de Sahel op een moment dat het vertrek van de Fransen en Amerikanen een uitnodiging is om nieuwe strategische winst te boeken’, schrijft Le Monde.

Volgens West-Afrikaanse veiligheidsbronnen waarmee de Franse krant sprak, hebben er inderdaad onderhandelingen plaatsgevonden tussen het militaire regime van Niger en Sadat. De groep was in 2020 actief aan de zijde van Azerbeidzjan in het conflict met Armenië om Nagorno-Karabach en in datzelfde jaar vocht het in Libië samen met het regeringsleger van Faïez Sarray tegen zijn rivaal maarschalk Khalifa Haftar, die gesteund werd door de Russische milities van Wagner. Ook zou het Turkse huurlingenleger actief zijn in Mali. Sadat werd in februari 2012 opgericht door Adnan Tanriverdi, een voormalige Turkse generaal die werd ontslagen vanwege zijn islamistische neigingen. Momenteel wordt het geleid door zijn zoon Melih Tanriverdi.

Recent verschenen