‘Ik doe dit niet voor mijzelf, ik doe het voor mijn leerlingen’

Mail & Guardian

| Johannesburg | Oupa Nkosi | 09 juli 2016

Enos Mafokate (72) leerde paardrijden tijdens de apartheid en werd de eerste zwarte springruiter van Zuid-Afrika. Tegenwoordig runt hij een manege in Soweto, waar hij het stokje doorgeeft aan de jeugd.

Als kind brak Enos Mafokate takken af, en deed, na urenlang nauwgezet schuren, net alsof het paarden waren waarop hij over het erf reed. De herinnering aan de eerste keer dat hij op een echte pony reed staat onuitwisbaar in zijn geheugen gegrift. ‘Ik was een jaar of tien en ik zat op Dapur, onze ezel, om het vee binnen te halen, toen ik een blank jongetje op een pony tegenkwam.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid