In de metro van Rome doet zelfs de noodrem het niet

La Repubblica

| Rome | Francesco Merlo | 08 februari 2016

Wie de Romeinse metro neemt, belandt in een soort hel op aarde. Lokale journalist Francesco Merlo kon er niet meer tegen en schreef een woedende aanklacht tegen alles wat er mis is.

De 750.000 ongelukkigen die zich dagelijks in het ondergrondse Rome begeven, staan ongeveer dezelfde angsten uit als iemand die afdaalt in de onderbuik van New York. Je loopt het risico op ontsporingen, zoals in september vorig jaar, of botsingen, zoals in juni vorig jaar, of – wat veel vaker gebeurt – overstromingen, zodra het regent. Op 12 januari van dit jaar was er zelfs brand op het spoor, waarop de reizigers in allerijl de metro moesten verlaten. Die brand heeft tot een ware oorlog geleid tussen de verantwoordelijken. Aan de ene kant heb je de ‘sjiieten’: de aannemers van Lijn C onder aanvoering van Francesco Gaetano Caltagirone. Aan de andere kant de ‘soennieten’: de onderhoudswerkers van Lijn A die in dienst zijn van de ATAC [de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de planning en ontwikkeling van het openbaar vervoer in Rome].

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid