In Hongkong begint het proces tegen oppositiefiguur Jimmy Lai

© Mike Clarke / AFP

Le Monde

| Parijs | Sterre Kilsdonk | 18 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Servië: Vučić claimt grote overwinning in verkiezingen

» Australië: Extreem noodweer veroorzaakt ernstige overstromingen

Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf 

Het proces tegen de Hongkongse mediamagnaat en oppositiefiguur Jimmy Lai is vanochtend begonnen. Dat schrijft Le Monde. Lai wordt door de Hongkongse autoriteiten beschuldigd van opruiing en ‘samenzwering met buitenlandse strijdkrachten’. Voor deze misdrijven kan hij levenslang krijgen. Het proces zal naar verwachting tachtig dagen duren en de uitspraak wordt niet voor de herfst van 2024 verwacht.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De voormalig tycoon van de persgroep Next Media, die de zeer populaire krant Apple Daily uitgeeft, heeft al meer dan duizend dagen in de gevangenis doorgebracht. Hij zit een straf van vijf jaar en negen maanden uit vanwege ‘fraude’. Le Monde schrijft dat het hier om een zakelijk geschil gaat dat volgens juridische bronnen tot maximaal een boete had moeten leiden. 

De Hongkongse autoriteiten nemen het Jimmy Lai en zijn mediabedrijf met name kwalijk dat ze opriepen tot internationale sancties tegen Hongkong. Daarnaast wordt beweerd dat ze artikelen hebben gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot rebellie en aanzetten tot haat tijdens de antiregeringsprotesten in 2019. De details van de aanklacht tegen Jimmy Lai zijn niet openbaar gemaakt. De Hongkongse minister van Veiligheid, Chris Tang, verklaarde hierover dat het proces zou aantonen hoe ‘ernstig’ deze overtredingen waren. 

Lees ook:

Recent verschenen