In Johannesburg moet je betalen om te mogen protesteren

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 25 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Meer overstromingen, droogtes, branden en recordtemperaturen in 2021

» Situatie Pools-Belarussische grens is onmenselijk, aldus Amnesty International

Betalen voor politie-inzet is ongrondwettelijk, aldus activisten

Activisten in Johannesburg zeggen dat ze moeten betalen om te mogen protesteren, meldt Daily Maverick. De kosten kunnen oplopen tot omgerekend 900 euro. Volgens de activisten is een dergelijke vergoeding ongrondwettelijk. Deze week komen twee organisaties voor het Hooggerechtshof van Johannesburg, die deze vergoedingen willen aanvechten.

Beide organisaties, Right2Know en Gauteng Housing Crisis Committee, gaan regelmatig de straat op in Johannesburg. ‘Een groot aantal mensen dat wij vertegenwoordigen is werkloos, leeft van een uitkering of een minimumloon,’ zegt Axodile Notywala, coördinator van de Right2Know in een beëdigde verklaring. ‘Het risico is reëel dat zij worden afgeschrikt om hun grondwettelijke recht op demonstratie uit te oefenen.’ De organisaties zeggen dat ze te horen hebben gekregen van de gemeente en de politie van Johannesburg, dat als ze niet betalen, er minder politie aanwezig zal zijn. ‘Daarmee wekt de politieleiding de indruk dat betalen een voorwaarde is geworden,’ aldus Notywala.

De gemeente en de politie stellen dat de vergoeding niet in strijd is met de wet en dat de gemeente het recht heeft om een vergoeding te vragen voor diensten die politiële ondersteuning nodig hebben. Ze ontkennen dat de vergoedingen een voorwaarde zijn om te mogen protesteren.

Lees ook:

Recent verschenen