In Spanje wordt saffraan nog altijd met de hand geoogst

© Benyamin Bohlouli / Unsplash

Süddeutsche Zeitung

| München | Patrick Illinger | 26 september 2025

Saffraan is met zijn prijs van duizenden euro’s per kilo de kostbaarste specerij ter wereld. In de Spaanse regio La Mancha, ooit het grootste teeltgebied ter wereld, worden de bloemen nog steeds met de hand geoogst. Maar lokale boeren vechten een eenzame strijd tegen goedkope concurrentie uit het Midden-Oosten.

Er hangt een wazige nevel over de uitgestrekte vlakte. De bladeren van de amandelbomen zijn al verkleurd. Het is een koude novembermorgen in La Mancha, het hart van Spanje, het vaderland van Don Quichot. Toch zal de herfstzon tegen de middag doorbreken en de naderende winter nog even op zich laten wachten. 

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid